Direktlänk till inlägg 15 mars 2009

Frukt och nötbröd på surdeg

Av Frida - 15 mars 2009 10:28

Till 2-3 limpor:
25 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
surdeg av råg, det ska vara ca 2 dl, men jag brukar hälla i allt
1 msk mörk sirap (smörj måttet med olja först!)
2 tsk salt
2 tsk malen ekologisk kanel
4 dl ekologisk rågsikt/grovt rågmjöl
7 dl ekologiskt vetemjöl special
50 g hela hasselnötter
100 g ekologiska russin
1 påse blandad torkad frukt1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
2. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
3. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.
4. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
5. Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader varmluft.
6. Dela degen i 2-3 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
7. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
8. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
9. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.


Det här brödet är det absolut godaste jag vet! Det smakar bäst morgonen efter man bakat det, då har brödet hunnit ”fastna till”. Tack vare sötman från den torkade frukten behövs ingen marmelad som pålägg, de är faktiskt godast att äta med bara smör på. Brödet håller ganska länge i tät plastpåse utan att bli torrt tack vare surdegen. Prova detta bröd, du lär inte bli besviken, dessutom är det ett nyttigt och jättegott bröd!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 4 maj 2009 19:07

  Jag har bytt webbadress! Nu kan ni hitta min nya blogg med massor av nya smaskiga recept och härliga favoriter på ---> fridasrecept.blogg.se     Om ni vill ta er en titt direkt, klicka då HÄR! ...

Av Frida - 3 maj 2009 18:53

Idag var det tänkt att vi skulle äta risotto med kantareller och kassler, men då vi inte hade något vitt vin tillhands, fick det bli en omelett istället!   Med hjälp av potatisar från gårdagen blev detta en matig och god omelett. Här kommer ett litet...

Av Frida - 2 maj 2009 19:19

Idag åt vi rester från gårdagens grillade biffar. Köttet i sig är mört, nyttigt, speciellt eftersom vi inte grillar på kol, utan med gasol.     Till detta vågade vi prova något nytt, jag och pappa alltså, nämligen nässlor! Vi bor på landet så brännäs...

Av Frida - 2 maj 2009 12:00

Här kommer receptet på mitt saftiga müslibröd med morot och solrosfrö! Det var så sjukt gott, nästan som en morotskaka - fast så otroligt mycket nyttigare, verkligen en god frukost!   1 bröd 1 dl müsli utan torkad frukt 5 dl fullkornsmjöl, jag tog di...

Av Frida - 2 maj 2009 07:01

Idag klev jag upp klockan halv sju för att snabbt röra ihop degen till mitt müslibröd. Nu är klockan kring sju och jag ligger i sängen och väntar, jag ska vänta i max 80 min, sen är det färdigt, gud så gott med nybakat bröd till lördagsfrukost! Visse...

Presentation

Omröstning

Är min blogg läsvärd? Snälla svara :]
 Ja
 Vet ej
 Nej
 Första gången jag är här
 Ja, ladda upp mer!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards